Helaas krijgt de hoofdhuid minder snel aandacht dan de haren zelf. Haarspecialisten geven aan dat de meest belangrijke voorwaarde voor mooi haar een gezonde hoofdhuid is, want de gezondheid van de follikel die in de hoofdhuid zijn verstopt, stimuleren gezonde haargroei.

Mooi, zichtbaar gezond haar is nauw verwant aan een goed verzorgde hoofdhuid. Haarspecialisten raden daarom aan om de hoofdhuid niet te verwaarlozen. Als de verzorging van de hoofdhuid verwaarloosd wordt, zal het haar dof en zwakker worden en uitvallen.

Om haarproblemen te voorkomen en op te lossen, zou u speciale shampoo- en verzorgingsproducten moeten kiezen. Echter zullen speciale producten niet een blijvend oplossing bieden. Dan zal er zeker een arts of een dermatoloog moeten worden geraadpleegd om de oorzaak te kunnen vinden, zodat ook de juiste behandeling kunnen worden gekozen.

 • Probleem: Jeuk en Roos
 • Diagnose: Te droge hoofdhuid
 • Oorzaak: Koud weer en te warme plekken bijvoorbeeld een te warme woonkamer veroorzaakt uitdroging van de hoofdhuid. Het gebruik van een verkeerde shampoo kan hier ook toe bijdragen.
 • Oplossing: Het wordt aangeraden om één keer per week voor het wassen het haar met bevochtigende haarconditioner te verzorgen.
 • Probleem: Olieachtige en gele vlokken of schilfers op de hoofdhuid en slap, futloos haar.
 • Diagnose: Olieachtige of vette hoofdhuid
 • Oorzaak: Sommige personen hebben van nature al vetter haar en blootstellen aan overmatige stress kan het probleem erger maken. Een vette hoofdhuid en bacteriën worden vaak genoemd als oorzaken van roos. Roos komt los van de hoofdhuid en hecht zich tussen de haren. Een goede voedingspatroon zorgt voor een goede pH-waarde van de hoofdhuid wat juist bijdraagt aan gezond en glanzend haar. Te zout, vettig en zoet eten kan de pH-waarde verhogen en de kans op bacteriën vergroten.
 • Oplossing: Het wordt aangeraden om biologische shampoos te gebruiken die zijn verrijkt met speciale kruiden. Ook is het sterk aan te bevelen om één keer per week haarverzorging uit te voeren. Meng één theelepel carbonaat in de shampoo en breng het op de hoofdhuid aan en spoel het uit met water. Ver Meng de shampoo met een theelepel carbonaat en spoel daarna uit. Meng vervolgens 250 ml water met 250 ml appelazijn en doe er drie druppels lavendelolie in. Breng dit mengsel op de hoofdhuid en laat het intrekken. Haarspecialisten geven aan dat dit helpt om de pH-waarde van de hoofdhuid verlagen en te stabiliseren. Dit zal een diep reinigende werking hebben en zal roos en haaruitval helpen te verminderen.
 • Probleem: Witte bultjes op de hoofdhuid
 • Diagnose: Een ontstoken haarzakje wordt ook wel folliculitis genoemd (ontsteking van de haarfollikel)
 • Oorzaak: Zweet is niet je enige haarvijand tijdens het sporten. Haardaccessoires zoals haarelastieken of een muts kunnen erg leuk staan, maar voornamelijk tijdens het sporten kan het de haren slecht beïnvloeden. Hierdoor raken de zweetklieren en haarzakjes (follikels) van de huid verstopt en kunnen er witte bultjes ontstaan op de hoofdhuid. Dit komt vaker voor bij mensen die last hebben van acne en eczeem. Als dit niet op tijd wordt behandeld, kan het probleem erger worden en haaruitval veroorzaken.
 • Oplossing: Na het sporten wordt het aangeraden om het haar te wassen met shampoo met tea tree-extract. Haarspecialisten geven aan dat deze shampoo een kalmerende effect geeft bij een geirriteerde hoofdhuid. Als het probleem op deze manier niet verholpen wordt, kan een dermatoloog de juiste behandelmethode toepassen.
Ga naar >> haartransplantatiefue.nl/haar-behandelingen voor meer informatie over haarbehandelingen.

Vul alstublieft het formulier in