Het is heel normaal om in paniek te slaan wanneer er na een douchebeurt de hele badkuip onder het haar zit. Dit probleem hangt nauw samen met hormonale veranderingen, stress, vitamine A-tekort, teveel aan kwik in het lichaam en de bevalling.

Vrouwen die recent zijn bevallen kunnen twee maanden na de bevalling tijdelijk haaruitval krijgen, maar wanneer het hormoonniveau stabiel wordt, stopt de haaruitval vanzelf.

Daarnaast kan het ontstaan van Hyperthyreoïdie of het Polycysteus Ovarium syndroom in de dertiger – veertiger jaren, een belangrijke oorzaak zijn voor haaruitval.

Wat kan er gedaan worden

  • Het is van essentieel belang om een gebalanceerd voedingspatroon aan te houden en voldoende Vitamine B en Omega-3-vetzuren binnen te krijgen. Vis is een van de meest voedzame voedingsmiddelen die je kunt eten, maar sommige vissoorten bevatten veel kwik. Het wordt aangeraden om 2 keer per week vis te eten en vissoorten te kiezen met weinig kwik zoals tonijn en zalm.
  • Voor haar en nagel kan er onder controle van een arts elke dag multivitaminepillen met biotine en zink ingenomen worden.

Hoe kan het verdere haaruitval worden voorkomen

  • Als haarverlies te wijten is aan schildklierproblemen, dan zou er een behandeling kunnen worden uitgevoerd om de schilklierhormoon te balanceren. Een internist-endocrinoloog zal bepaalde testen afleggen en daarna een recept voorschrijven.
  • Vrouwen die aan het Polycysteus Ovarium syndroom lijden, worden aangeraden om voeding met een lage glycemische index (laag suikergehalte, laag koolhydraatgehalte) te gebruiken om het vetgehalte van het lichaam en de bloedsuiker niet snel te laten stijgen. Integendeel kan de desbetreffende arts een medicijn voorschrijven die bij diabetes wordt gebruikt om bloedsuikerspiegel in balans te houden.
  • Als er geen sprake is van schildklierproblemen of Polycysteus Ovarium syndroom, kan de arts een medicijn voorschrijven dat de productie van overtollig testosteron voorkomt.
  • Als er verder geen specifieke oorzaken zijn van dunner wordend haar in combinatie met haaruitval, kan een haartransplantatie blijvend resultaat bieden. İn overleg met een specialist kan er gekeken worden wat de mogelijkheden zijn en of de persoon wel geschikt is voor een haartransplantatie.

Vul alstublieft het formulier in